2017. március 7., kedd

Tévhitek az ammónia injektálással kapcsolatban

A növénytermesztők nagy része tévesen ítéli meg az ammónia talajra gyakorolt hatását. 

1. Az ammónia (NH3) a talajnedveséggel reakcióba lépve pozitív töltésű ammónium ionná (NH4+) alakul át. Az injektálási zóna körül magas pH-jú zóna alakul ki az ammónia lúgos kémhatásának köszönhetően. A talajlakó baktériumok a magas pH-jú zónában valóban gátoltak, de ez a hatás csak lokális és a termőföld felső 15-20 cm-ben érvényesül. A talajlakók a mélyebb rétegekben zavartalanul élnek és működnek, melynek köszönhetően legkésőbb 2 hét múlva újra benépesítik a talaj felsőbb rétegeit is. A termelők szempontjából ez a hatás inkább pozitív, mintsem negatív, hiszen ennek köszönhetően a N még hosszabb ideig áll rendelkezésre.

A növények ammónium- és nitrátformában vesznek fel nitrogént. A két forma veszteségek tekintetében eltér:

AMMÓNIUM-ION (NH4+):
-folyamatosan szívódik fel a gyökérzeten keresztül
-agyag- és humuszrészecskékhez való kötődése révén kevéssé mozgékony

NITRÁT-ION (NO3-)
-kimosódik a talajvízbe
-a denitrifikációs folyamatok során keletkező nitrogén gázok elillanak a levegőbe


2. Az pozitív töltésű ammónium ionok erős kötést alakítanak ki a negatív töltésű talajkolloidokkal, így a lemosódásból, elillanásból és denitrifikációból eredő veszteség, csekély mértékűre csökken. Az N-Lock nitrogén stabilizátor biztosítja, hogy a N még hosszabb ideig álljon rendelkezésre.

3. 4 °C fok feletti hőmérsékleten a nitrifikáló baktériumok az ammóniumot nitráttá alakítják át a nitrifikációs folyamat során. Ez a növény számára könnyen felvehető N forrás.

Ha nem megfelelő N formát választunk a kijuttatott N 40-70% elvész. Az ammónia a kémiai folyamatoknak köszönhetően alacsony veszteséggel magas fokon hasznosul. 

Az ammóniának alacsonyabb savanyító hatása van, mint az ammónium alapú műtrágyáknak az ammóniummá történő átalakulás során talajból felhasznált H+ ionnak köszönhetően.

Okoz az ammónia talajtömörödést?

Nem, ez egy mítosz. Több kutatás is bebizonyította a talajtérfogat sűrűségének mérésével, hogy sem a felsőbb, sem az alsóbb rétegekben nincsen talajtömörítő hatása az ammónia kijuttatásnak.
 

A technológia Ausztráliában is térhódító. A talajtani hatások ausztrál szemmel: http://bign.com.au/Big%20N%20Benefits/Effects%20on%20Soil

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése